T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-17474625-162.01-00106645868
Konu: Akan Kozmetik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi / Dudak Kalemi
ORTA AKDENİZ GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
Akan Kozmetik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 05.02.2025 tarih ve 105869050 sayılı dilekçesinde özetle; firma tarafından GTİP’ i 3304.20.00.00.00 olarak beyan edilen, “GABRİNİ EYE&LIP PENCIL” ticari adıyla Mersin Laboratuvar Müdürlüğü’ nde ikinci tahlili yapılan eşyanın ruj olarak da kullanılabileceği sebep gösterilerek, 31.01.2025 tarih ve 3325İKT0041 numaralı rapor ile 3304.10.00.10.00 GTİP’ inde sınıflandırıldığı ifade edilmiş olup, söz konusu eşyanın tarife tespitinin Genel Müdürlüğümüz tarafından da değerlendirilmesi talep edilmiştir.
Laboratuvara gönderilen eşyanın gerek firmanın internet sitesi gerekse Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programı (LARA)’ ndaki görselleri incelendiğinde isminin “Waterproof & Lip Pencil 23” olduğu ve firma ile yapılan şifahi görüşmelerde de yalnızca dudak kalemi olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.
Bununla birlikte, firmanın internet sitesi incelendiğinde ürünün “Göz Makyajı” ürünleri başlığı altında “Göz ve Dudak Kalemi” kategorisinde yer aldığı, fakat göz, dudak ve göz&dudak kalemlerinin aynı kategoride satışa sunulduğu anlaşılmıştır.
Genel Müdürlüğümüzün 17.10.2024 tarih ve 101893596 sayılı yazısında, “Piyasada dudak makyajı kategorisinde satılan ürünlerin; Ruj (Lipstick), Likit Ruj, Kalem Ruj, Dudak Parlatıcısı (Lip Gloss) cinsi ürünlerden oluştuğu; “Ruj” kelimesinin Türkçede genel anlamda likit ve katı formdaki tüm dudak ürünlerini ifade etmek için kullanıldığı, Dudak Parlatıcısı anlamına gelen “Lip Gloss” olarak satılan ürünlerin ise, Jel ya da sıvı formda dudaklara parlak, ıslak ve dolgun bir görünüm katan bir ruj çeşidi olduğu ve dudakları nemlendirirken aynı zamanda dudaklara parlak görünüm kazandıran bir makyaj malzemesi olduğu” ifade edilmektedir.
Konuya ilişkin yapılan literatür araştırmalarına göre “Dudak Kalemi” nin, dudakların sınırlarını belirlemek, dudaklara dolgunluk sağlamak ve dudak rengini sabitlemek için kullanıldığı, aynı zamanda dudak hatlarını doğal bir şekilde belirginleştirmek ve dudağa şekil vermek için kullanılan ince uçlu bir makyaj malzemesi olduğu anlaşılmıştır. Dudak Kalemi, rujdan farklı olarak dudaklara daha çok pigment sağlayan ve ton geçişleri yapmaya yarayan bir makyaj malzemesidir. Rujun kalıcılığını artırmak, rujun dışarı taşmasını önlemek ve dudak çevresinde temiz bir çizgi oluşturmak için kullanılır.
Dudak kalemi yapısı gereği istenildiğinde tüm dudağı boyayabilir ancak esas amacı dudak kontörünü sağlamak olduğundan ruj kategorisinde sınıflandırılması doğru görünmemektedir. Gerek ürünün formu gerek kullanılma şekli ve amacı nedeniyle ruj/dudak parlatıcısı sınıfının dışında kalmaktadır.
Bilindiği üzere, 33.04 tarife pozisyonu “Güzellik veya makyaj müstahzarları ve cilt bakımı için müstahzarlar (ilaçlar hariç) (güneş kremleri veya güneşlenme müstahzarları dahil); manikür ve pedikür müstahzarları” nı, 3304.10 tarife istatistik alt pozisyonu ise Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi 33.04 tarife pozisyonu (A)(1)’de tanımlanan “Dudak rujları ve diğer dudak makyajı müstahzarları” nı kapsamaktadır. 3304.10 alt pozisyonuna ilişkin Ulusal Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları’ nda “makyaj müstahzarı” tabirinden; “ uygulandığı cilt bölgesinde görselliğe hitabeden parlaklık ve/veya renk değişikliği oluşturmayı amaçlayan müstahzarlar anlaşılır” ifadeleri yer almaktadır.
Tüm bu hususlar çerçevesinde, “Waterproof & Lip Pencil 23” ticari isimli eşyanın asıl kullanım amacının dudak kalemi olması sebebiyle 3304.10.00.90.00, “Waterproof Eye&Lip Pencil” olarak satılan ürünlerin ise hem göz hem dudak makyajında kullanılıyor olması sebebiyle Türk Gümrük Tarife Cetveli Tarifenin Yorumu ile İlgili Genel Kurallar 3(c) notu uyarınca ve Avrupa Birliği BTI’ ları da göz önünde bulundurularak 3304.20.00.00.00 tarife istatistik pozisyonunda sınıflandırılması gerektiği değerlendirilmekte olup, konuya ilişkin bahse konu firmanın da Bölge Müdürlüğünüzce bilgilendirilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.
Tarık MAVİLİ
Bakan a.
Daire Başkanı
Ek: 1 adet firma dilekçesi
Dağıtım:
Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Doğu Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Gap Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Orta Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Kozmetik Ürünlerinin GTİP Sınıflandırması Kapsamı Hk – GGM yazısı ilk önce AB Mevzuat üzerinde ortaya çıktı.