İTHALİNDEN SONRA BAZI EŞYA BEYANLARININ YGM RAPORUYLA TESPİTİNDE KULLANILACAK BELGELER
I. DK1 TESPİT RAPORU TANZİMİ İÇİN FİRMALARDAN TALEP EDİLECEK BİLGİ VE BELGELER
1-Genel Bilgi
Kısaca firmanız iştigal alanını içeren 2024/5 sayılı Tebliğ kapsamında sabit referans numarası beyan edilerek ithal edilen eşyaya/ürüne ait genel bilgiler, eşyanın GTİP’i, ticari tanımı, kapsam dışı beyan edilmesinin gerekçesi ile ne amaçla ithal edildiği(ticari amaçla ya da üretimde kullanılıp kullanılmadığı) doğrudan veyahut imalat sonrası eşyanın ne nerelerde kullanıldığı yada kullanılabildiği(birden fazla kullanım yeri var ise ayrı ayrı belirtiniz) açıklayan yazı( Firma antetli kağıdına yazılıp imzalanacak)
2-Firmanız Faaliyet belgesi (Nace kodunu içeren),
3- Varsa Kapasite raporu (üreticiler için),
4- Muhasebe stok hareketleri firma yetkilisi/muhasebe sorumlusu tarafından ıslak imza ve kaşeli),
5-ithal edilen eşya Firmanız Üretimde kullanılmış ise, üretime sevk ve üretimden çıkış belgeleri. Üretim neticesinde hangi cins eşyanın üretildiği.
6-Üretim prosesi (üreticiler için “antetli kağıda”),
7- Ürünlerin giriş/çıkış hareketlerini kapsayan yevmiye defteri- defteri kebir ve envanter defterinin ilgili sayfalarının noter tasdik bilgileri,
8- Ürünler İthal edildikten sonra doğrudan satışa sunulmuş veyahut üretime sunulduktan sonra nihai ürün haline gelmiş ve satışı gerçekleşmiş ise “İthal ürününün Ticari Tanımı, Üretim sonrası nihai ürünün adı, firmanız tarafından düzenlenen satış faturası bilgileri(ithalat beyannamesi/serbest dolaşıma giriş beyannamesi tescil sayı ve tarihi ile ilişkilendirilmiş, Satış faturası No, Tarih, Alıcı Firma Adı, Adresi İletişim Bilgileri, Satış Miktarı, Ölçü Birimi”, eşyanın kullanım amacını içeren excel tablosu)
9-Ürün üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış ise, halen stoklarda ise stok bilgileri ürünlerin depolandığı yer adresi ve depo bilgileri,
10- Genel Bilgiler
– Tespit işlemini yaptıran kişinin ticaret unvanı, Türkiye Ticaret Siciline kayıtlı olduğu yer, merkezi,
– Tespit işlemini yaptıran kişinin faaliyet alanı,
– Tespit işlemini yaptıran kişiyi gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisi bulunan şahıslar (çalışanlar ve gümrük müşavirleri),
II. İTHALİNDEN SONRA BAZI EŞYA BEYANLARININ YGM RAPORUYLA TESPİT ZORUNLULUĞU
ÖZET BİLGİ
Eşyanın serbest dolaşıma girişi sonrasındaki kullanım veya teslimine yönelik yapılan beyanların tespit işlemlerine ilişkin Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirince(YGM) raporların düzenlenmesi ile süreler, ibraz ve diğer usul ve esaslar, Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş) (Seri No: 18) (10.10.2024 t. 32688 s. R.G.) ile belirlenmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/5) (31.12.2023 t. 32416 s. 4.mük R.G.)’nin 10 uncu maddesi 5 nci fıkrasında belirtildiği gibi, “Üçüncü fıkra ile dördüncü fıkranın (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentleri kapsamında sabit referans numarası beyan edilerek ithal edilen ve 500.000 TL toplam fatura tutarını aşan ürünlerin, yapılan beyana uygun kullanımının veya tesliminin gerçekleştirildiğinin tespiti Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu ile yapılır.”
Geçiş süreci dışındaki (yani 1.1.2024 -30.06.2024 tarihleri arası) dışındaki beyannamelerle ilgili Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı ay içinde düzenlenir. Eşyanın teslim, kullanım veya işleme konu edilmediğinin ispatı ve süresi içinde başvurulması kaydıyla bu süre üçer aylık dönemler halinde uzatılabilir ancak ek süreler dahil yirmi dört ayı geçemez.(Seri No 18 Tebliğ m.3/2).
Geçiş Süreci, Geçici Madde 1- (1) Bu Tebliğin 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 1/1/2024-30/6/2024 tarihleri arasında tescil edilen beyannameler kapsamında yapılacak tespitlere ilişkin yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporlarının, süre uzatımına ilişkin hususlar saklı kalmak kaydıyla 31/12/2024 (dahil) tarihine kadar düzenlenmesi gerekmektedir.
DK 1 TESPİT RAPORU
Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliğinin(YGMT) Tespit işlemi yapılacak gümrük işlemleri başlıklı 11 inci maddesi 1 inci fıkrası (j) bendine göre;” DK1, diğer kurumlarca yapılacak kontroller kapsamında kullanım amacına göre bilgi/belgeye tabi eşyanın kullanım amacına uygun olup olmadığının tespitini kapsar.” Hükümlerinden hareketle Gümrük Yönetmeliğinin Diğer kurumlarca yapılacak kontroller başlıklı 181 inci maddesine ilişkin tespitlerin DK-1 raporu ile yapılacağı anlaşılmaktadır.
SERİ NO 18 Tebliğinin 3 üncü maddesi 2 inci fıkrası uyarınca; “Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı ay içinde düzenlenir. Eşyanın teslim, kullanım veya işleme konu edilmediğinin ispatı ve süresi içinde başvurulması kaydıyla bu süre üçer aylık dönemler halinde uzatılabilir ancak ek süreler dahil yirmi dört ayı geçemez.”
YGM’nin 17 nci maddesi 2 inci fıkrasın (ı) bendine göre; “ DK1 tespit işlemlerine ilişkin olarak düzenlenmesi gereken tespit raporları, tespitin yapıldığı ayı takip eden ayın yedinci iş gününün bitimine kadar sunulur.
III – DK1 TEPİT RAPORU TASLAĞI (Genelge No: 2024/8 (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri)
27-DİĞER KURUMLARCA YAPILACAK KONTROLLERE İLİŞKİN TESPİT İŞLEMLERİ
27.1 Tespit Sözleşmesine İlişkin Hususlar
Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği Ek-5’te belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanacak tespit sözleşmesinin (4) no.lu Tespit Kodu alanına “DK1”; (5) no.lu Tespit Türü alanına ise “Diğer kurumlarca yapılacak kontroller kapsamında kullanım amacına göre bilgi/belgeye tabi eşyanın kullanım amacına uygun olup olmadığının tespiti” yazılacaktır.
(16) no.lu Tespit Türüne İlişkin Bilgiler alanında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:
– Eşyanın bilgi/belgeye tabi tutulduğu mevzuat (Resmî Gazete tarih ve sayısı ile),
– GTİP kodu,15
– GTİP açıklaması16
.
Ayrıca (17) no.lu Sözleşmenin Konusu alanına, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle aşağıdaki ifade yazılacaktır:
“…………………… Gümrük Müdürlüğünde …/…/.… – …/…/…. tarihleri arasında tescil edilen17 gümrük beyannamelerinde kayıtlı ……….. GTİP’li18 eşyanın …/…/…. tarih ve ..…… sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ……………………… 19 uyarınca Tebliğ kapsamı dışında olup olmadığı tespit edilerek rapora bağlanacaktır.”
27.2- Tespit Raporuna İlişkin Hususlar
27.2.1 Genel Bilgiler
Hazırlanacak tespit raporunun genel bilgiler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:
-Gümrük beyannamesi tescil tarih ve sayısı,20
-Eşyanın beyan edildiği GTİP,21
-Eşyanın beyan edildiği ticari tanımı,22
-Eşyanın beyan edildiği kapsam dışı gerekçesi,
-İlgili mevzuat.
27.2.2 Yapılan İnceleme ve Araştırmalar
Hazırlanacak tespit raporunun yapılan inceleme ve araştırmalar bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:
– Raporda yer alan tespitlerin fiziki olarak ve/veya bilgi/belge üzerinden yapıldığı,
– Hakkında tespit yapılan eşya ile ilgili belgelerin neler olduğu ve gümrük idaresi ile yapılan yazışmalar, muhasebe kayıtları dahil bu belgelerin incelendiği,
– Eşyanın işleme tabi tutulmaksızın başka bir firmaya satılması halinde alıcıya ilişkin bilgi ve belgeler, satış sonrası işleme tabi tutulup tutulmadığı, işleme tabi tutulmuş ise yapılan işlemlerin niteliği, kullanıma sunulduysa kullanım alanı gibi hususların incelenip belgelendirildiği (Paketleme, ambalajlama, havalandırma, kurutma, tasnifleme vb. gibi basit işlem ve işçiliğe tabi tutulan eşya işleme tabi tutulmuş sayılmaz.).
-Eşyanın üretim girdisi olarak kullanılması halinde üretilen eşyanın fiziki olarak ve/veya belgeler üzerinden tespiti.
27.2.3 Değerlendirmeler
Hazırlanacak tespit raporunun değerlendirmeler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:
Diğer kurumlarca yapılacak kontroller kapsamında …/…/…. tarihli ve …….. sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ………………………..23’den muaf/kapsam dışı beyanı bulunan eşyanın beyan edilen kullanım amacına uygun olup olmadığının tespiti.
27.2.4 Sonuç
Hazırlanacak tespit raporunun sonuç bölümünde, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle, tespit sonucuna göre aşağıdaki ifadelerden uygun olanının açıkça yer alması gerekmektedir24:
“ …………………………. tescil sayılı …./…/…. tarihli gümrük beyannamesinin25 …… kalem(ler)inde kayıtlı ……….. GTİP’li eşyanın yapılan değerlendirmeler neticesinde …/…/…. tarihli ve ……… sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ………………………26 uyarınca beyan edildiği kullanım amacına uygun bulunduğu (olumlu) tespit edilmiştir.”
“ ………………………….. tescil sayılı …./…/…. tarihli gümrük beyannamesinin27 …… kalem(ler)inde kayıtlı ……….. GTİP’li eşyanın yapılan değerlendirmeler neticesinde …./…./…. tarihli ve ….….. sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ……………………..28 uyarınca beyan edildiği kullanım amacına uygun bulunmadığı (olumsuz) tespit edilmiştir.”
IV-Sonuç
Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/5) (31.12.2023 t. 32416 s. 4.mük R.G.)’nin 10 uncu maddesi 5 nci fıkrasında belirtildiği gibi, “Üçüncü fıkra ile dördüncü fıkranın (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentleri kapsamında sabit referans numarası beyan edilerek ithal edilen ve 500.000 TL toplam fatura tutarını aşan ürünlerin, yapılan beyana uygun kullanımının veya tesliminin gerçekleştirildiğinin tespiti Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu ile yapılır.”
Muaf/kapsam dışı beyanı bulunan eşyanın, beyan edilen kullanım amacına uygun olup olmadığının tespiti YGM tarafından tespiti sırasında YGM nin tespit için söz konusu belgeler dışında da eşyanın özelliğine ve kullanım alanlarına göre yukarıda talep edilen bilgi ve belgeler dışında da bilgi ve belge gerekebilir.
Ankara, 01.11.2024
Sefa Yayla
Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi
Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
İthalinden Sonra Bazı Eşya Beyanlarının YGM Raporuyla Tespitinde Kullanılacak Belgeler yazısı ilk önce AB Mevzuat üzerinde ortaya çıktı.