Dolar kuru satınalma bütçelerini yüzde 20 artırdı!

TÜSAYDER Yönetimi, kurdaki yükselişle birlikte şirketlerin satınalma bütçelerinin yüzde 20 arttığını belirterek, dernek olarak kriz döneminde de göreve hazır olduklarını söyledi.

 

Hafta içinde 4.92 TL’yi aşarak tüm zamanların rekorunu kıran dolar kurundaki yükseliş, şirket bütçelerini de yakından etkiliyor. Kurdaki yükselişe bağlı olarak şirketlerin satınalma bütçeleri ilk 5 ayda ortalama yüzde 19.76 oranında yükseldi.

 

PETROLDEKİ ARTIŞ DA ETKİLİYOR
2018 yılı başından bu yana artan ham madde fiyatlarına, petrol fiyatlarındaki ortalama yüzde 18,62’lik ve kurdaki ortalama yüzde 27,16’lık artış da eklenince şirketlerin satınalma bütçeleri TL bazında ilk 5 ayda ortalama yüzde 19,76 oranında yükseldi. 

100 MİLYAR LİRALIK GÜÇ

Dolar kurundaki hareketlerin şirket bütçelerini, satınalma karar ve davranışlarını da etkilediğine dikkat çeken TÜSAYDER Yönetimi, “Biz Türkiye’yi satınalma ve tedarik yönetimi konusunda uluslararası alanda teslim eden ilk ve tek meslek derneğiyiz, üyelerimizin satınalma karar gücü 100 milyar TL’yi geçti” diye konuştu. 

 

‘KRİZ DÖNEMİNDE DE GÖREVE HAZIRIZ’
Uzun süredir ‘Milli Satınalma 4.0’ konseptini gündeme taşıdıklarını belirten Tüsayder Başkanı, “Bugün gelinen noktada ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gördük. Zira, ülkemizin daha stabil bir yapıya kavuşması için milli ve yerli üreticilerin daha rekabetçi ve global hale gelmesi gerekiyor. Global Türkiye markalarının oluşturulmasına, KOBİ’lerimizin büyümesine, GSMH’mızın arttırılmasına, dış ticaret açığımızın dış ticaret fazlasına doğru dönmesine, ülke ekonomisinin güçlenmesine ve ülkemizin refah seviyesinin yükseltilmesine destek olma gayretinde olan TÜSAYDER kriz döneminde de göreve hazırdır” diye konuştu.

 

SATINALMA OLARAK NE YAPMAMIZ LAZIM?

Bugün fiyat artışı şeklinde gördüğümüz yansımanın tedarik sıkıntılarına dönüşebileceğini düşünerek, imalat öngörülerimizi tedarikçiler ile paylaşıp, planlama departmanları ile ortak bir çalışma yapmalıyız. Ayrıca, döviz ile alınan hammaddelerin anlaşmalarını mümkün olduğunca sabit kur ile TL bazlı hale getirmeliyiz.

Nakit akışı güçlü firmalar (ki nakit akışının güçlü olması güçü Satınalma’nın güçlü olmasından geçiyor), bu dönemde ön bağlantılar ile süreci yönetebilirler. Nakit akışında sıkıntı olan firmalar ise finans bölümleri ve tedarikçileri ile işbirliği içinde vade çalışması yapabilirler. 

Bunun dışında, her krizin kendi içinde fırsat barındıracağını düşünürsek, piyasaya girecek yeni oyuncuları takip ederek, satınalma fiyatlarını korubilir, hatta maliyet avantajı sağlayabiliriz. 

“Bu gemide hepimiz varız, bugün birlik olma günüdür.”

Tüm meslektaşlarımıza başarılar dileriz.

 

TÜSAYDER Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu